Published using Google Docs
Beleidsplan Stichting Move Foundation 2023
Updated automatically every 5 minutes

Beleidsplan Stichting Move Foundation 2023

(voorheen bekend als STG Fight for Future)

Beleidsplan:

Inhoudsopgave:

1. Inleiding Hoe is de stichting ontstaan?

2. Doel en Missie Wat, waarom en waar?

3. Heden en Toekomst

3.1 Project Boxing For Kenya

3.2 Beheer sponsorgelden

3.3 (bijlage project: bouwkundige Calculatie bouwproject.)

4. Organisatie stichting Move Foundation

- Bestuur

5. Contactgegevens Stichting

1. Inleiding

*Hoe is de stichting ontstaan?

Het begin van stichting Move Foundation begon in 2007 onofficieel toen ik, Sem Jongsma (oprichter en bestuurder) als vrijwilliger naar het Afrikaanse land Kenia ging. Daar werd bij de vrijwilligers de vraag gelegd hoe we de jongeren in het gebied meer zelfvertrouwen konden geven. Aangezien ik, zo ver ik mij kan herinneren met sport bezig ben geweest (waaronder boksen) was mijn antwoord: “ Leer ze boksen’. De reacties waren nogal gemengd maar uiteindelijk werd er ingestemd dat ik wel een training mocht geven.

De reacties van de jongens en meisjes waren boven ieders verwachting en iets in mij wist op dat moment dat dit het begin van meer zou worden.

Wat iedereen opviel is dat vooral de meisjes zeer enthousiast waren over de training en dit wekte verbazing bij de andere Nederlandse vrijwilligers, gezien het feit dat meisjes in Kenia nogal verlegen zijn.

Ik werd op een gegeven moment apart genomen door een Keniaanse Lerares die mij uitlegde waarom de meisjes dit zo geweldig vonden. De meisjes werden in dit gebied wekelijks en zelfs dagelijks verkracht omdat ze vaak wel 2 uur moesten lopen om van en naar school te komen.

Verder vertelde zij dat de jongens in dit gebied zeer weinig zelfvertrouwen hadden door de armoede waar ze in leefde en daardoor dus ook vaak niet aan werk kwamen omdat het zelfvertrouwen ze ontbrak. Dit was het moment dat ik besloot hier iets te gaan doen. Ik kwam terug in Nederland maar mijn hart was in Kenia achtergebleven. Ik studeerde in die tijd nog en werd niet echt serieus genomen. Ik besloot dat wat ik in Kenia deed, ik ook in mijn woonplaats Amsterdam kon doen. Ik ben dus boksles gaan geven in Amsterdam-Oost (bij stichting Impuls) aan probleem jongeren. Dit was wederom een groot succes wat ik een vol jaar twee keer per week deed. Het geld wat ik kreeg voor het les geven was aan het eind van het jaar voldoende om nu op eigen kosten en initiatief terug te vliegen naar hetzelfde dorpje in Kenia. Deze reis was een nog groter succes dan de eerste keer. Ik heb 4 weken lang elke dag les gegeven aan 42 jongens en meisjes. Bij terug komst werd in gebeld door verschillende media die een item over mijn werk in Kenia en Amsterdam wilden doen.

Na dit alles besloot in een stichting op te zetten zodat ik vanuit een basis, sponsors zou kunnen werven voor de sportschool in Kenia en wellicht in de toekomst het werk in Amsterdam.

Zo is dan ook op 15 april, 2009 Stichting Fight For Future Geboren.

2. Doel&Missie?

Het kern doel van stichting Move Foundation is om doormiddel van sport en onderwijs de kennis en het zelfvertrouwen van mensen/jongeren in ontwikkelingslanden (maar ook in Nederland) te bevorderen.

Stichting Move Foundation zet zich in voor de mensen/jongeren die zelf niet de middelen (denken te) hebben om een betere toekomst voor zichzelf te creëren. En in plaats van hun de middelen te geven willen wij ze leren hoe ze zelf deze middelen kunnen werven.

Je kunt iemand een vis geven maar als deze op is vraagt hij om een nieuwe, maar als je hem leert vissen zal hij nooit meer honger hebben’.

Dit is eigenlijk de filosofie achter de stichting.

Verder is de toekomst na project Boxing for Kenya (zie boxingforkenya.nl) om projecten in verschillende gemeentes op te zetten om jongeren van de straat te halen en ze een plek te geven waar ze twee keer per week samen kunnen komen om na te denken over hun toekomst en dit onder het genot van verschillende soorten sporten.

Al het werk is op vrijwillige basis en er worden geen vergoedingen verstrekt aan eventuele sport instructeurs of andere vrijwilligers. Het geld wat de stichting zou werven via sponsors voor de sportschool in Kenia gaat direct naar de sportschool. (Zie H 3.2 voor verdere informatie over uitgave sponsorgelden )

Het is nu het voornaamste doel om een jeugdcentrum in Kenia te kunnen bouwen want voor dit project ligt alles gereed en klaar. Enkel is er financiële hulp nodig zodat de bouw van de sportschool kan beginnen. ( zie H.3. Voor het uitgebreide plan van project Boxing for Kenia)

3. Heden en toekomst

-3.1 Project: Boxing for Kenya

Het project Boxing for Kenya is de voornaamste reden geweest om stichting Move Foundation op te richten. De meeste ontwikkelingsprojecten in Kenia zijn projecten zoals waterputten, weeshuizen, opvanghuizen ga zo maar door. Deze projecten steunen wij 100%, maar onze opvatting is dat dit slechts de leefomgeving van de mensen verbetert. Stichting Fight for Future wil graag bij de mensen zelf beginnen zodat ze uiteindelijk zelfstandig hun eigen toekomst kunnen realiseren. Wij richten ons daarbij dan ook voornamelijk op jongeren aangezien zij de toekomst van hun omgeving zijn.

Vele zullen zeggen ‘ja maar dan moet je ze naar school sturen, dan hebben ze kans’. De realiteit is anders. In het gebied waar het jeugdcentrum moet komen zijn er namelijk genoeg scholen en de meeste jongeren uit de omgeving gaan daar ook naartoe. Wat echter opvalt is dat slechts een klein percentage van deze jongeren na hun opleiding ook daadwerkelijk aan een baan kan komen. Ik ben er achter gekomen waarom dit vaak het geval is. De omgeving is zeer armoedig en bestaat enkel uit kleine dorpjes. Er is dus in deze omgeving weinig werkgelegenheid. De jongeren trekken dan ook bijna allemaal na hun opleiding naar de grote stad die ongeveer 6 uur rijden is vanaf Mago. Ik ben erachter gekomen dat 9 van de 10 jongeren na 3 of 4 maanden weer terug keert omdat ze geen werk konden vinden. Waarom? Is er daar dan geen werk? Het is toch een grote stad?

Ik vroeg aan een directeur van een school in Mago waarom dit het geval was. Dit was wat hij mij vertelde: ‘In Kenia kan je zien aan iemand hoe arm die is, aan de houding die hij of zij heeft. Hoe meer verlegen de persoon is, hoe armer. Dit weten ook de werkgevers in de grote stad. Ze zijn dan bang dat als die persoon voor hen komt werken ze zullen gaan stelen van het bedrijf omdat ze zo arm zijn. Verder komt daar voor de jonge meisjes ook nog bij dat ze extra angstig zijn voor mannen omdat veel mannen in dit gebied nooit hebben geleerd hoe je met een vrouw moet omgaan. De meisjes in dit gebied worden dan ook vaak verkracht waardoor hun zelfvertrouwen nog lager ligt dan het gemiddelde in deze omgeving’. Na het horen van dit verhaal begreep ik volledig waarom de jongeren zo enthousiast mee deden aan de bokstrainingen. Sport maar met name boksen geeft je namelijk veel zelfvertrouwen en is niet (zoals veel mensen denken) een sport voor mannen. Ook is het niet een manier om een geweldadig mens te worden maar juist het tegenovergestelde. Het leert je om te gaan met woede, frustratie, tegenslagen en geeft je veel zelfvertrouwen en doorzetting vermogen.

Iets wat dus gezien de problemen in dit gebied de uitkomst zou geven.

Het is niet de bedoeling om profboksers te maken van deze jongeren maar ze een plek te geven waar ze kunnen werken aan hun toekomst en andere dingen juist verwerken.

Ik geloof er namelijk in dat als je iets wil verbeteren je van binnen moet beginnen. Daarnaast vind ik dat deze jongeren het echt verdienen om een plek te krijgen waar zij kunnen vechten voor hun toekomst.

Het boksen is er al heen gebracht, nu alleen de sportschool nog.

3.2 Beheer Sponsorgelden

Kosten bouw sportschool: totaal: 15.000,- euro (zie bijlage bouwkundige kostenprijs berekening)

Kosten Grond voor sportschool: 7.500,- ( prijs door particulier vastgesteld, inzien mogelijk)

Kosten inrichting sportschool inclusief fitness apparatuur 4,500,-

Kosten levensonderhoud 1 vrijwilliger gedurende tijd bouw van de sportschool: 2,500,-

Kosten werving sponsors: (Flyers, site): 500, - +

Totale kosten project boxing for Kenya: 30,000,- euro

3.3 Bijlage bouwkundige calculatie

(Deze bijlage kunt u opvragen via info@definepurpose.nl)

4.Organistatie stichting Move Foundation

-Bestuur

Het bestuur bestaat momenteel uit 3 leden waarbij ieder lid werkt op vrijwillige basis en er is op dit moment geen vergoeding voor het bestuur op welke manier dan ook.

Het bestuur betstaat uit:

* Koen Boedermaker (voorzitter)

* Jonathan Schouten (penningmeester/ Secretaris)

* Sem Jongsma ( Oprichter/ bestuurslid)

5. Contactgegevens Stichting

Ons kantoor is gevestigd te Haarlem, Saenredamstraat 84 zw, 2023 ZX t.n.v. Stichting Move Foundation. Telefonisch op Nummer: 0614112152. Ook via e-mail op: Info@definepurpose.nl of info@semjongsma.nl